PELOMBONG JUMPA BATU ZAMRUD SEBERAT 350KG BERNILAI RM1.2 BILLION, KINI HIDUP TAK TENTERAM

Satu batu zamrud gergasi bernilai lebih kurang $300 juta (RM1.2 billion) yang berjaya ditemui di sebuah kawasan perlombongan di Brazil kini disimpan di tempat rahsia dengan tahap keselamatan yang tinggi selepas pemilik batu itu mendedahkan dia hidup dalam penuh ketakutan – diculik, peras ugut dan rompakan bersenjata – gara-gara penemuan itu. Wow

Lelaki yang hanya memperkenalkan dirinya sebagai FG itu berkata batu itu sangat bernilai tinggi kerana saiz gergasi dan kualiti kristalnya.

FG mendedahkan bahawa ia memerlukan bantuan trak forklift untuk mengangkat batu yang sangat bernilai itu.

Zamrud gergasi yang seberat 360kg dan berketinggian 1.3 meter itu dikeluarkan dari perut bumi sebulan lalu. Ia ditemui di kedalaman 200 meter di kawasan perlombongan Carnaiba di Bahia, utara timur Brazil.

Pemilik yang berhati-hati itu berkata pada minggu ini: “Saya tak dapat dedahkan apa-apa tentang tempat penyimpanan batu itu, bagaimana ia disimpan serta berapa harga yang saya bayar (untuk menyimpannya).

Kawasan Lombong Di mana Batu Zamrud ini Di temui

“Apa yang saya boleh katakan adalah batu itu dipindahkan secara kerap ke tempat yang selamat diiringi oleh pengawal bersenjata.

“Saya tak boleh mengambil sebarang risiko ke atas keluarga saya dengan menyimpannya di satu tempat sahaja.” kata FG….

Difahamkan, sudah ada beberapa pembeli yang berminat untuk membeli batu berkenaan termasuk pembeli dari Timur Tengah.

FG berkata lagi: “Batu itu mempunya serpihan Zamrud yang merata-rata. Kualitinya sangat bagus dan adalah yang terbaik pernah saya jumpa setakat 30 tahun di industri ini.

Dailymail UK melaporkan, pakar meramalkan batu berhias yang mengandungi kira-kira 180,000 karat kristal emerald, boleh mencecah sekitar £238million (RM1.2 billion).

FG berkata, batu terbabit dikeluarkan oleh 10 orang dan setiap dari mereka sudah dibayar bahagian masing-masing supaya dia menjadi pemilik tunggal batu terbabit.

Batu gergasi itu ditemui di kawasan lombong yang sama; hanya seratus meter; dimana batu Zamrud Bahia ditemui 16 tahun lepas.

Sumber : pencetusmedia.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *