Singapura Akan Haramkan Rokok, Shisha dan Rokok Elektronik (vape) Bermula Februari ini! Malaysia Taknak Kuatkuasa Juga Ke?

Singapura haramkan penggunaan produk berasaskan tembakau seperti rokok, shisha dan rokok elektronik (vape) bermula Fabruari ini!

Berita baik untuk rakyat Singapura apabila kerajaan Singapura secara rasminya telah mengumumkan pengharaman penggunaan bahan berunsurkan tembakau seperti rokok, shisha dan rokok elektronik (vape). Bagi yang tidak merokok ini adalah berita yang menggembirakan!

Sumber: All Singapore Stuff

Singapura secara rasmi telah mengumumkan bahawa mereka akan mengharamkan semua barang-barang ini bermula 1 Febuari 2018. Adalah sesuatu yang menyalahi undang-undang bagi sesiapa sahaja yang membeli, menggunakan dan memiliki apa sahaja produk berasaskan tembakau.

Menurut Straits Times, Kementerian Kesihatan (KKM) berkata hukuman bagi orang yang ditangkap semasa urusan membeli, menggunakan atau memiliki produk tembakau boleh didenda maksimum S$2,000 (lebih kurang RM5,900).

Akta Tembakau (Kawalan Iklan dan Penjualan) sebelum ini hanya mengharamkan pengimportan, penjualan dan pengedaran produk tersebut tetapi sekarang ianya lebih menyeluruh dan  merangkumi istilah-istilah lain.

Produk tembakau yang terjejas termasuk rokok elektronik, paip elektronik, cerut elektronik dan barangan yang serupa. Pindaan ini dibuat oleh Kementerian Kesihatan dengan tujuan untuk mengurangkan penggunaan rokok dalam kalangan rakyat Singapura.

Mereka berkata, “Kami sangat menggalakkan perokok untuk berhenti merokok bagi mengurangkan risiko untuk mendapatkan penyakit yang berkaitan dengan merokok. Kami akan terus komited untuk mengurangkan kebarangkalian merokok di Singapura melalui pendekatan komprehensif, pelbagai cara digunakan untuk mengurangkan penggunaan produk tembakau.”

Di samping itu, had umur bagi penggunaan produk tembakau akan meningkat setiap tahun bermula dari Januari 2019 sehingga ia mencapai had umur 21 tahun pada Januari 2021.

Sumber : sembangberisi

Negara Malaysia taknak ikut kuatkuasa mengharamkan Rokok, Shisha dan Rokok Elektronik (vape) seperti negara jiran ke?

Kalau diharamkan juga seperti negara jirankan lebih baik.

Jika setuju share lah artikel ini kepada semua.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *